Математика, до побачення?

 

Математика, допобачення?
 

«Більше ніякої математики в старших класах!», «Нарешті школярів позбавили зайвих предметів!», «Математику замінять більш корисними науками!». Протягом квітня 2023 року інтернет заполонили сенсаційні статті з посиланням на дописи нового міністра освіти Оксена Лісового.

Шок фахівців, радість старшокласників і зітхання полегшення батьків.

Давайте порозмірковуємо чи потрібна ця математика учням Школи хакерів Вінницької ІТ-Академії – майбутнім фахівцям ІТ-індустрії.

Наші викладачі – айтішники з реальним практичним досвідом готові виступити адвокатом в справі «математика в школі».

Математика завжди була однією з найважливіших наук, і вона відіграє важливу роль в багатьох галузях життя, включаючи програмування. Безумовно, для програміста необхідна математика, але часто ставиться питання, наскільки глибокі знання математики необхідні для успішної ІТ-кар'єри?.

Незважаючи на те, що математика не є безпосередньою частиною розробки програмного забезпечення, вона може бути корисною у багатьох випадках.

«Програмування - це процес створення програмного забезпечення, яке розуміє і виконує інструкції. Інструкції, які програма повинна виконувати, створюються з реального світу, і саме тому для того, щоб успішно програмувати, потрібно мати глибокі знання математики. Наприклад, якщо ми створюємо програму для визначення температури на основі вимірювань температури за допомогою датчиків, то ми повинні знати, які формули використовувати для обчислення середньої температури, медіани, моди і т.д. Ми також повинні знати, які методи використовувати для управління даними, включаючи сортування, фільтрування і пошук», - висловлює свою думку викладач алгоритмізації і програмування та програмування на мові С++, Галина Кривобока.

Математика допомагає програмістам зрозуміти та вивчати різні технології, які вони використовують у своїй роботі. Наприклад, знання лінійної алгебри може допомогти вивчити бібліотеки для роботи з векторами та матрицями у мовах програмування, таких як Python, MATLAB, R тощо. Знання дискретної математики може допомогти зрозуміти алгоритми шифрування та безпеки мережі, а також структури даних, які використовуються у програмуванні.

Своєю думкою ділиться викладач графіки та ВЕБ-дизайну, Анастасія Лісова: «У багатьох програмах важливою є графіка та візуалізація даних. Знання математики може допомогти розробляти алгоритми для візуалізації даних на екрані комп'ютера. використання графічних алгоритмів може допомогти створювати реалістичні 3D-моделі та відтворювати складні фізичні явища. Просунута графіка вимагає знань з лінійної алгебри та геометрії, щоб програмісти могли розробляти об'єкти та ефективно виконувати операції над ними.»

«Математика є важливою для програмістів, які розробляють інтернет-технології. Наприклад, знання математичних принципів дозволяє програмістам розробляти ефективні алгоритми пошуку та індексування веб-сторінок, що полегшує використання пошукових систем. Розміщення елементів на сучасній адаптивній ВЕБ сторінці потребує знання геометрії, системи координат, вміння обчислювати площі фігур і будувати проекції стереометричних об’єктів» - ділиться досвідом викладач ВЕБ-програмування Ірина Река.

Одним з найбільш сучасних  і перспективних напрямів програмування є Bіg Data and Data Science. Метою аналізу даних є знання про об’єкт дослідження — виявлення корисної інформації, знайдення висновків, врешті, розумне (зважене) прийняття рішень. Аналіз даних може мати багато аспектів та підходів, реалізовуватися за допомогою різних інструментів — в тому числі математичних, статистичних, за допомогою різноманітних способів візуалізації. Працюючи з відкритими даними, часто можна мати справу з масивами даних, що містять сотні, тисячі, а то й сотні тисяч спостережень. Неозброєним оком людина навряд чи зможе зробити з цих даних якісь коректні висновки. Тому потрібно застосовувати різні засоби для узагальнення, стиснення інформації, представленої в «сирих» або мікроданих.

 У сфері штучного інтелекту математика використовується для створення складних алгоритмів машинного навчання, які дозволяють комп'ютеру "навчитися" розпізнавати об'єкти на зображеннях, розпізнавати мову та приймати рішення на основі складних аналітичних даних. А що Chat GPT? Можливо тут можливо обійтись без зарозумілих і нудних формул? Ми поставили це питання “експерту” - йому самому:
“ - Питання - Chat GPT, для твого створення потрібна була математика?

  • Відповідь - Так, для створення мене, Chat GPT, були використані складні математичні алгоритми та моделі. Наприклад, для побудови моєї архітектури було використано технологію глибокого навчання, яка ґрунтується на математичних принципах, таких як лінійна алгебра, теорія ймовірності та оптимізації функцій. Також, для мого навчання була використана велика кількість математичних даних та алгоритмів, що дозволили мені навчитись генерувати мовлення, виконувати завдання та відповідати на запитання. Таким чином, математика грає важливу роль у створенні та розвитку штучного інтелекту, і є важливим інструментом для розуміння та вдосконалення таких технологій.” Відповідь більш ніж переконлива!

І не можна не згадати, ще одну, особливо важливу в умовах війни з росією  галузь ІТ - кібербезпека. Навіть простий Інтернет-трафік потребує захисту – і криптонадбудова в протоколі HTTPS успішно справляється з цим завданням, шифруючи криптографічними протоколами SSL та TLS конфіденційну інформацію, що передається каналом client-to-site. Важливість переходу на захищений протокол і використання SSL-сертифікатів підкреслила свого часу корпорація Google, заявивши, що сайти з HTTPS ранжуються в пошуковій видачі вище. Не говорячи вже про захист даних, які мають ознаку секретності. Годі й говорити, що в основі всіх моделей шифрування, електронного підпису лежать складні математичні моделі, без розуміння яких неможливо побудувати сучасну інформаційну систему.

Отже, якщо ви хочете стати успішним програмістом, знання математики незамінні у вашому професійному арсеналі. Багато великих технологічних компаній, таких як Google, Microsoft та Facebook, активно використовують математику в своїх проектах та дослідженнях. Якщо ви вже працюєте програмістом, але не маєте достатніх знань з математики, не варто панікувати. Завжди є можливість вивчити необхідні математичні концепції та навички. Ви можете відвідати спеціалізовані курси, вивчати матеріали в Інтернеті або звернутися до досвідченого наставника. Хоча вивчення математики може зайняти час і зусилля, воно може принести велику користь у майбутньому. 

Тому, якщо ви хочете стати успішним програмістом, не забувайте про важливість математики у вашій професійній кар'єрі.

 

Реєструйтесь в весняні  групи Школи Хакерів на сайті: hack.intita.com

Швидка консультація за тел.: 0631892256

*ВАЖЛИВО - не користуватись російськими освітніми сервісами - список доповнюється постійно.

І не забуваємо направляти усі свої сили і вільний час на допомогу українським захисникам!

Ми у соцмережах: YouTube     Facebook     Instagram    Telegram-канал   Slack-спільнота