Онлайн освіта - зло чи панацея?

Дистанційне або онлайн-навчання вимушено увірвалося в сучасну освіту в Україні і спричинило хвилю дискусій, зокрема побоювань щодо подальшого майбутнього освіти. І хоча самі методики не є сучасним відкриттям освітньої науки, але та масовість і не готовність вчителів і учнів до такого формату призвели до такого ж масового несприйняття суспільством. Онлайн став своєрідним знаком “неякості”. 

І дійсно, відсутність контролю й системної уваги з боку вчителя, ізоляція й обмеження живого спілкування  призводять до втрати учнями самоорганізації й мотивації. У багатьох випадках очевидною є відсутність культури навчання в дітей: з’явився шанс отримати «високий бал у будь-який спосіб» (якщо є хоча б мотивація отримати гарну оцінку), тож виконання завдань часто-густо перетворилося на наґуґлювання або роботу репетитора.

Але чи все так погано насправді? Інтернет простір налічує море статей, думок, аналітики часом діаметрально протилежних. Фахівці першої в Україні навчальної установи “Школа Хакерів” - підрозділу Вінницької ІТ-Академії спробували дослідити і систематизувати всі Про і Контра та поділитися власним досвідом он/офф викладання в ІТ-сфері.

 

Час не стоїть на місці. Змінюються технології — змінюється освіта. Для сучасного покоління школярів бути онлайн -  річ природна. Соціальні мережі, месенджери, ігри все це є сьогоденням “онлайн-покоління”. В наш час в будь-якій школі та/чи університеті вони навчаються, використовуючи як традиційні способи навчання, так і онлайн-інструменти. 


Стрімке поширення онлайн-навчання у світі порівнюють із «Гутенберзькою революцією», коли після винайдення друкарського верстата кількість друкованих книжок у Європі за півстоліття збільшилася з 30 тисяч до 10 мільйонів. Книжка, яка спочатку була розкішшю, стала доступною для кожного, хто хотів її читати. 

Сьогодні ми спостерігаємо “онлайн революцію”. Онлайн-курси дають можливість прослухати лекції найкращих професорів із найпрестижніших вишів світу всім, хто хоче навчатися. Це означає, що за онлайн-навчанням, зокрема й у шкільній системі освіти, майбутнє, яке, до слова, вже настало.

 

Дистанційне навчання найчастіше асоціюють із заочною формою навчання, проте таке навчання означає зовсім інше. Дистанційне навчання — це форма отримання освіти (на рівні з очною, заочною, очно-заочною й екстернатом). В основі дистанційного навчання лежать самостійні заняття учня за розробленою програмою. Звіти про виконану роботу він періодично віддає на перевірку викладачу. До появи Інтернету в цьому освітньому форматі використовувалась звичайна пошта. Це було навчання за листуванням.

 

Онлайн-навчання — це отримання знань і навичок за допомогою цифрових засобів комунікації, які мають доступ  до всесвітньої мережі.  Це навчання в строго регламентованому розкладом режимі, просто клас за допомогою технологій став розміром з світ.  Такий формат з’явився у сфері дистанційного навчання і став його логічним продовженням із розвитком Інтернету та цифрових технологій.Дигіталізація освіти почалась ще в кінці 90-х,   але популярними по-справжньому вони стали після 2010 року. Саме тоді такі компанії, як Coursera, Udacity і Udemy, змогли зробити свої курси масовими й доступними для платного чи  безкоштовного використання. В цей же час з’явилась українська платформа INTITA, на якій Вінницька ІТ-Академія почала створювати перші навчальні курси та модулі як для самостійного проходження учнями, так і в супроводі викладача (тьютора/ментора). Вони стали стали не просто засобом отримання знань і складання іспитів онлайн, а й своєрідним каналом для прямого зв’язку викладачів і студентів.

Онлайн-навчання дає можливість учням повністю зануритися в освітнє середовище: слухати лекції, виконувати завдання, консультуватися з викладачами й спілкуватися з одногрупниками. Учень може отримати знання в різних форматах: аудіо, відео, текст з гіперпосиланнями, інфографіка, програми, ігри, інструменти та матеріали для отримання знань через доповнену реальність тощо.
 

Головна схожість в онлайн-навчанні (спосіб навчання) та дистанційній освіті (форма навчання) — саме навчання, тобто процес отримання нових знань і навичок. 

 

Незважаючи на те, що завжди були, є і будуть люди, які надаватимуть перевагу класичній формі навчання в класі, онлайн  має багато переваг й особливостей, які слід враховувати, вибираючи спосіб освіти для дитини.

 

Отож,  плюси “Онлайну”:

  1. Територіальна свобода. В сучасних реаліях України багато навчальних закладів просто не можуть дозволити собі офлайн навчання. ВПО інколи проживають в місцях, що унеможливлюють отримання якісної освіта. Добиратися щодня до регіональних центрів - дорого по грошам і затратно по часу.  А брати участь в онлайн-навчанні можна, перебуваючи в будь-якій точці світу - досить мати хороший Інтернет. Такий «світ без кордонів» зручний і для організаторів онлайн-навчання, і для учасників.

  2. Тайм-менеджмент. Учень разом із викладачем, може обрати  власний темп освоєння матеріалу і дотримуватися його без додаткових переживань, чи встигне він щось, чи ні. Хтось отримав більше часу на задачі з фізики, хтось швидше справляється  з іноземною мовою та отримує додатковий час на поглиблене вивчення іншої теми чи фізичну активність.З'являється відчуття, що Вашим днем керує не шкільний дзвоник, а саме Ви .

  3. Персоналізація. Професійно розроблені онлайн модулі і тести об'єктивно і неупереджено висвітлюють сильні і слабкі сторони учня в конкретному предметі. Це інколи щиро дивує дітей і батьків, які весь час отримували спотворену інформацію щодо оцінювання знань. З різних причин. Упередженість, непрофесійність, неуважність. Онлайн зводить вплив “людського фактору” до мінімуму. Крім того, з'явилася можливість “побути на уроці” та оцінити самому процес навчання вундеркінда. Очне навчання не дає повноцінної змоги виявити приховані проблеми: вчителю часто не видно цього через велику кількість підопічних.

  4. Доступність і повторюваність. Коли щось незрозуміло, у школі діти часто соромляться попросити вчителя пояснити матеріал ще раз. В онлайні це не проблема: дитина може прослухати урок чи його частину стільки раз, скільки потрібно, щоб закріпити знання. Тести, які можна проходити кілька разів, чудово працюють на закріплення вивченого. А ще до матеріалу, викладеного в онлайн-форматі, учень може повернутись у будь-який час, щоб освіжити в пам’яті конкретні дати, факти, правила. Особливо зручно це робити, якщо ці матеріали у вигляді слайдів, презентацій чи аудіоформаті, коли можна повернутися до будь-якої секунди лекції.

  5. Гнучкість розкладу і локації. Сучасний споживач хоче, щоб світ прилаштувався до нього і онлайн-формат у цьому сенсі дуже гнучкий: можна вибрати зручний день, час, тему, що цікавить, спікера, або просто завантажити запис і подивитися в будь-який зручний час. Багато хто слухає записи занять, перебуваючи в дорозі або стоячи в черзі. Комусь приємніше домашнє крісло, чай і улюблені тапочки. В умовах, коли електрика з'являється по-годинах, це інколи єдиний варіант засвоєння матеріалу.

  6. Конфіденційність процесу. Є діти, яким не подобаються незнайомі місця, галасливі компанії, активні тусівки. Офлайн-формат таким учням некомфортний: треба кудись їхати, у якесь незнайоме місце, цілий день бути серед чужих людей, відповідати на різні запитання, можливо бути об'єктом булінгу, хвилюватися, хто і як подивиться, оцінить, що скаже. Таким дітям комфортніше приєднатись до онлайн-трансляції, сидячи вдома на дивані.

  7. Меньше хвороб. Відсутність щоденного контакту з великою кількістю людей (в школі, в транспорті) значно зменшує ризик отримання інфекційного захворювання. Сезонні епідемії грипу, нежить і ангіна не набувають катастрофічних масштабів.

  8. Навчитися вчитися. Головна задача освіти - навчити дитину вчитися. Динамика розвитку суспільства, впровадження нових технологій, перманентне збільшення інформаційного потоку призведуть до того, що в недалекому майбутньому люди змушені будуть навчатися безперервно. І вміння вчитися буде одним з найважливіших софт-скілів. Особливо в царині ІТ.  Правильно організована дистанційка дає можливість дітям підготуватися до цього. Навчання перестане бути постійним стресом. Крім того, онлайн дає можливість отримати доступ до курсів, які в інший спосіб абсолютно недоступні. Як вам курс фізики від МІТ або біо-психологія Роберта Сапольски зі Стенфорду? 

  9. Зручний канал комунікації.Наявність різноманітних платформ для проведення онлайн зустрічей дозволяє обрати найбільш комфортне середовище для кожного. Комусь зручніше демократичний Zoom, комусь дошка Miro, а декому не вистачає функціоналу MS Teams. Додаткові запитання можна поставити викладачу в будь-якому месенджері, а великий за обсягом ПДФ-документ отримати електронною поштою.

  10. Приваблива ціна. Нижча ціна для багатьох учнів — головний фактор. Особливо в умовах воєнного сьогодення. Витрати на організацію онлайн навчання набагато менші. Офлайн, як мінімум потребує приміщення, сплати комунальних, транспортні витрати. Якісний онлайн курс теж потребує суттєвих вкладень, але вони одноразові і досить швидко амортизуються.

 

Але кожна монета має дві сторони. Безумовно онлайн не панацея і має свої недоліки. Серед мінусів “Онлайну” можна відзначити:
 

  1. Непрофесіоналізм. Навчальна онлайн-діяльність не підлягає ліцензуванню. Отож, розробником  онлайн-програми чи курсів може стати будь-хто. Доступність такого формату часто призводить до того, що людина, яка викладає Проджект менеджмент  плутається у спеціальній термінології, консультант із тайм-менеджменту починає заняття із запізненням на чверть години. Ми в Школі Хакерів приділяємо підбору персоналу особливу увагу. Наші викладачі практикуючі ІТ-спеціалісти з близькою для нас всіх філософією викладання.

  2. Санітарні норми. Чинні в Україні норми і правила правила передбачають, що учні 5-9 класів можуть знаходитися перед екранами не більше, ніж 20-25 хвилин за урок і не більше 3-х уроків на день. А учні молодшої школи і того менше. Вибудувати правильний таймінг уроку готові не всі вчителі.

  3. Відсутність соціалізації. Багато того, чому ми навчаємось ще з дитинства, відбувається через комунікацію з оточенням, через  повторення за іншими і отримання досвіду, спостерігаючи за найкращими. Дорослішання й відчуття приналежності до соціальної групи — надважлива складова становлення для підлітків. В онлайні теж є спілкування, але без безпосереднього контакту. У звичайному житті діти вчаться командної роботи, вирішення конфліктних ситуації та ефективної взаємодії одне з одним. При суцільному онлайні страждає розвиток софт-скілів. Це може стати головною проблемою цифрового майбутнього.

  4. Низький рівень технічної підтримки. Особливо болючий аспект онлайн навчання в умовах постійного знеструмлення і падіння пропускної здатності Інтернет каналів - це погана якість проведення уроків. Проблеми зі звуком і відео перетворюють урок в мучіння і для викладача і для учнів. Розуміючи проблему, Школа Хакерів подбала про наявність безперебійного електроживлення і наявність трьох незалежних провайдерів Інтернет-зв'язку .

  5. Відсутність практики. Усі ми по-різному сприймаємо та засвоюємо інформацію. За сучасними дослідженнями учні поділяються на  аудіалів, візуалів, дискретів, кінестетиків. Більшість дітей — кінестетики, Для них властиве навчання  через практичний досвід. В онлайні здебільшого не існує практики.  Є чимало випадків, коли діти просто отримують матеріал для вивчення. Не кожен учень - дослідник. Комусь важко самому знаходити відповіді. Зявляються прогалини в освіті і через певних час повне нерозуміння і несприйняття предмету.

  6. Реклама. Вона постійно супроводжує навчання особливо дешеве або безкоштовне. Ми платимо за це своїм часом. Реклама відволікає і дратує, що не може не впливати на сприйняття матеріалу. З іншого боку самі курси просуваються з відверто неправдивими обіцянками. “Програміст за 3 місяці!”. “Англійська на рівні нейтів за півроку”.  Головне — отримати гроші наперед. Не отримали результат - недостатньо докладали зусиль..

  7. Відсутність сертифікатів. Більшість онлайн-програм, на жаль, не видають своїм слухачам документів, що підтверджують проходження курсу. Або надсилають папірці, які не мають цінності на ринку. Якщо слухач навчається «для себе», відсутність сертифіката не є проблемою, але якщо це потрібно для вступу в навчальний заклад, отримання роботи, то про такі формальності бажано подумати заздалегідь.

  8. Сила волі. Відсутність контролю багатьох учнів може розслабити. Те, як онлайн-студент засвоїв навчальний матеріал, викладачі перевіряють рідко, у визначених «контрольних точках». Тому під час онлайн-навчання дуже важливі самоконтроль і самодисципліна.

  9. Відсутність дорослого-авторитета (гуру). Для ефективного навчання дітям потрібна людина, якій вони довіряють та в присутності якої не боятися зробити помилку. Ця людина має бути здатна створити ефект безпечного простору, формувати й підтримувати динаміку групи, особливо в молодших класах. А коли діти сидять у Zoom з вимкненим відео, створити атмосферу довіри майже нереально. 


Отож, зрозуміло, що як і все в освіті, тема дистанційного/онлайн навчання дуже суперечлива. Напевне ніколи не буде повної заміни занять в класах на заняття з дивана. Та й чи потрібно?
Але ми точно можемо скористатися явними перевагами дистанційки, щоб зробити процес навчання більш ефективним, особливо в складний для освіти період.

 

Бажаєте, щоб ваша дитина відчула на собі, що таке якісна онлайн/офлайн чи змішана освіта, реєструйтесь на новий набір Школи Хакерів

Швидка консультація за тел.: 067-431-19-21

сайт: hack.intita.com

Ми вирощуємо таланти! 

*ВАЖЛИВО - не користуйтесь російськими освітніми сервісами - список доповнюється постійно.

Ми у соцмережах: YouTube   Facebook    Instagram   Telegram