Тайм-менеджмент - важлива складова успішної кар’єри.

Інколи ми робимо багато, а отримуємо мало. Буває й навпаки. Чи існує якась закономірність між вкладеними ресурсами та віддачею? Далеко не завжди результат дорівнює кількості зусиль, які ми докладаємо для його досягнення. Існує так званий "Принцип дисбалансу" або "Правило 20/80". Так називають закономірність, яку вивів Вільфредо Парето. Якщо цей принцип Вам не знайомий, ось у чому суть: 20% ефективних дій приносять 80% результату, і навпаки, 80% малоефективних зусиль дають тільки 20% результату.
Принцип працює за аналогією із законом важеля у фізиці. Застосовуючи небагато зусиль, але задіявши важіль, можна підняти великі вантажі. У зворотному процесі левова частка зусиль спричинить малозначний результат. Щоб досягти найкращих результатів, Ви повинні витратити більшу частину свого часу на дійсно важливі справи і завдання. Для цього потрібно проаналізувати всі справи за день і вибрати з них ті, які привели до кінцевого результату. Чим більше задуманого ми встигаємо зробити, тим краща якість нашої роботи і життя загалом. Час - це ресурс, який ми б мали використовувати з користю. Але найголовніше - ми пізніше скаржимося на нестачу часу на навчання, низьку продуктивність. Тож використовуймо свій час з розумом.
Тайм-менеджмент - підхід до управління власним часом і його ефективне використання. Це самоорганізація та управління собою. Тайм-менеджмент допомагає людині або компанії планувати час і економити ресурси.

Тайм- менеджмент є важливою складовою роботи проджект менеджера (PM). Ця професія вимагає ефективно планувати, координувати та керувати командою, щоб закривати проекти вчасно. Головним завданням PM є послідовно і надійно вибудувати процес організації робіт з виконання конкретного проекту. Планування робочого часу – це, мабуть, найголовніше правило тайм-менеджменту. Значну частину часу проджект менеджери  витрачають на планування і розставлення пріоритетів. В основі планування - розуміння, де час витрачається ефективно, а де не дуже. Як би Ви не хотіли охопити максимальну кількість справ, на все часу не вистачить. І це треба розуміти. Найголовніше -  правильно розставити пріоритети, і тоді успіх не змусить себе довго чекати. Плануючи свій робочий день, в першу чергу потрібно вписувати в план важливі і термінові справи, далі термінові і не дуже важливі, потім важливі і не дуже термінові і так далі, в міру спадання терміновості і важливості. Пам'ятайте, що не можна переходити до менш важливих і менш термінових справ, поки Ви не закінчили більш важливі і більш термінові.

Відповідно до принципу Парето, 20% наших завдань будуть по всіх параметрах важливими. І більшість з них також є терміновими. Найбільш важливі справи і завдання ні в якому разі не повинні відсуватися назад. Тому звертайте в першу чергу увагу на ті завдання, які найбільше можуть вплинути на Ваш успіх. У цьому Вам допоможуть пріоритети. Пріоритизація задач економить час та сили кожного члена команди, наближаючи проект до успішного завершення без зірваних дедлайнів. А також в плануванні слід враховувати форс- мажори і ризики,які можуть виникнути. 

Тайм-менеджмент - важлива складова успішної кар’єри. Вчіться мотивувати себе. Внутрішня мотивація (або самомотивація) - це той фактор, який дозволить Вам працювати і використовувати свій час більш ефективно і з більшою віддачею. Не бійтеся керувати своїм життям! Будьте продуктивними та правильно розподіляйте свій час. А якщо хочете спробувати себе в ролі PM Вінницька ІТ-Академія рекомендує обрати спеціалізований курс - Project Manager in IT. Викладачі-практики з багаторічним досвідом допоможуть систематизувати знання, а практика на реальних проєктах закріпить результат від отриманих теоретичних знань. Протягом навчального періоду ви отримаєте повний комплекс знань та навичок, необхідних для отримання своєї першої роботи в ІТ-індустрії.

Існує три основних принципи тайм-менеджменту:

  • Пріоритизація. Щоб виконати завдання, потрібно визначити, наскільки воно термінове, складне і важливе, і тільки потім приступити до його виконання.
  • Планування. Щоб виконати завдання, потрібно розібратися, коли його слід зробити і скільки часу на це піде.те
  • Структурування. Щоб виконати завдання, потрібно зрозуміти, як відстежувати його виконання і результати.

Існує багато методик тайм - менеджменту наприклад: техніка тимчасових блоків, система 25 хвилин, принцип трьох справ.  Однією з найпопулярніших є канбан. За допомогою канбана легко контролювати роботу команди і зростання проектів, якщо звичайно ж, врахувати всі деталі і нюанси. Разом з тим, техніка підійде і для особистого планування, особливо якщо її поєднувати з іншими підходами. Величезний плюс канбана - наочність процесу. Дуже часто в компаніях користуються маркерною дошкою зі стікерами, щоб було зручніше. Отже, Ви креслите таблицю у вигляді трьох стовпців з назвами «Треба зробити», «Робиться», «Зроблено». Кожне завдання записуєте в один із стовпців і протягом дня викреслюєте з одного стовпчика і переміщайте в інший, в залежності від його статусу.

Поради з планування вашого часу:

  1. Плануйте справи на день або на тиждень заздалегідь. Планування часу має бути регулярним, системним і послідовним.
  2. Звечора складайте план, що потрібно зробити на наступний день.
  3. В кінці дня підводьте підсумки, що Вам вдалось зробити. Необхідно визначати причини, які вплинули на невиконання поставлених завдань, викликали невдачу.
  4. Плануйте не просто справи, а час їх виконання.
  5. Не відволікайтеся. Зосередьтеся тільки на завданні, яке Ви повинні виконати. 
  6. Об’єднуйте однотипні справи.
  7. Відпочивайте між справами. Якщо дати собі 15 хвилин на відпочинок між задачами, то робота буде ефективнішою.
  8. Додайте натхнення.  Створіть для себе атмосферу, в якій вам приємно працювати.
  9. Піднімайте планку. Виконали задачу? Чудово, потрібно спробувати краще, швидше, ефективніше, якісніше. Головне правило – щодня робити крок уперед.


Долучайся до мотивованої команди айтішників, які створюють якісні ІТ-продукти!
Реєструйся на навчання: https://www.ita.in.ua/

*ВАЖЛИВО - не користуйтесь російськими освітніми сервісами - список доповнюється постійно.

Ми у соцмережах: YouTube   Facebook    Instagram   Telegram