Ручний тестувальник - це хто? Як ним стати гарантовано?

ІТ-сфера постійно розвивається створюючи нові продукти, які потребують перевірки до того, як вийти на ринок, щоб користувач отримав якісний продукт. В основному якість продукту залежить від Quality Assurance Engineer (QA Engineer).

Хто такий QA Engineer?

QA Engineer - це спеціаліст із забезпечення якості, робота якого спрямована на поліпшення процесу розробки ПЗ (програмного забезпечення), запобігання дефектів і виявлення помилок в роботі продукту.

Існують дві спеціалізації: 

Поговоримо саме про обов'язки ручного тестувальника:

  • уточнення вимог у замовника чи бізнес-аналітика;

  • складання плану тестування;

  • написання тестової документації та пропозицій щодо покращення ПЗ;

  • написання сценаріїв тестування (тест кейсів);

  • тестування функціоналу ПЗ;

  • виявлення проблемних місць та внесення їх у трекінгову систему;

  • спілкування з розробниками щодо виявлених проблем;

  • відстеження життєвого циклу помилок;

  • повторне тестування, перевірка на виправлення багів (ретестинг);

  • аналіз та оптимізація процесу тестування;

  • робота із тестовою документацією.

Зазвичай кар'єрний шлях тестувальника виглядає наступним чином:

- Student of Vinnytsia IT Academy - етап, коли ви вивчаєте теорію, знайомитесь з основами тестування, програмування, веб-дизайну, пишите свою першу документацію, заводите перші баги на проєктах, навчаєтесь працювати в команді тощо;
    - Trainee - етап, коли ви тільки стаєте на свій професійний шлях, відвідуєте співбесіди або проходите стажування;
    - Junior QA Engineer  - на даному етапі ви вже повноцінний працівник компанії, головне - бажання розвиватися і продовжувати покращувати свої скіли;
    - Strong Junior QA Engineer - ви впевнено та самостійно можете виконувати поставлені технічні задачі. Комерційний досвід більше року.
    - Middle QA Engineer - необхідно бачити кінцеву мету, а не просто виконувати окремі таски по проекту, можете критично оцінити виконану роботу в комплексі та розуміти вимоги бізнесу. Не менше 2-х років комерційного досвіду.
    - Strong Middle QA Engineer - ви починаєте брати на себе деякі відповідальності сеньйора: допомагати в написанні документації, онбордити нових учасників команди, складати та аналізувати тест сьюти, виставляти пріоритети для задач та тест кейсів;
    - Senior QA Engineer - вирішує проблеми ще до того як вони з’явилися. Сіньор не є лідом, проте може керувати проектом з технічної сторони. Важливо мати не менше 5 років комерційного досвіду, проходити зовнішні атестації.
    - QA Team Lead - керівник команди, який допомагає розв'язати різні питання, задачі, скерувати членів команди в вірному напрямку. Спілкується з менеджментом та є представником команди на зустрічах із замовником. Захищає інтереси команди в кризових ситуаціях.

Пройти цей шлях зможе кожен, потрібен лише практичний досвід та постійна робота над навичками, самовдосконалення та саморозвиток.

Переваги роботи Manual QA:

Постійний розвиток. QA Engineer знаходиться в постійному розвитку, оскільки потрібно бути в курсі останніх ІТ-тенденцій і залишатись затребуваним. Будьте готові до того, що частину вільного часу потрібно приділяти саморозвитку. Відвідувати ProfITday, мітапи, хакатони, ІТ-конференції, читати спеціалізовану літературу, удосконалювати англійську. Це корисна та ефективна інвестиція, яка сприяє кар’єрному розвитку.

Робота в команді. Бути тестувальником - означає комунікувати з людьми  різних поглядів і характерів. Вміння знаходити підхід і отримувати потрібну інформацію, адже продуктивне спілкування в середині колективу допомагає створити якісний продукт і вкластися в дедлайн проекту. Хороша прокачка софт скілів.

Молода і перспективна професія. Для QA Engineer існує достатня кількість напрямків розвитку. Розпочавши з позиції початківця (junior QA), з часом покращивши свої професійні навички, можна “дорости” до middle QA, а потім до senior QA. На цьому шляхи розвитку не закінчуються, зануривши свої знання в один з видів тестування можна спробувати себе в ролі team leader, який   приймає участь у написанні технічної документації, обговоренні вибору технологій для проекту, докладається до архітектури, набирає людей у команду проекту, проводить технічні співбесіди, менторить Джунів.

Творчий підхід. Побутує стереотип, що робота Manual QA Engineer нудна і що основна його задача - пошук багів (помилок, дефектів). Дійсно, тестувальники займаються пошуком багів, але це далеко не єдина ціль їх діяльності. Перед початком тестування потрібно провести аналіз вимог, скласти тест план, написати тест-кейси, а також продумати, що команда, можливо, забула, прогавила чи не передбачила. Тестувальник розвиває в собі навик дивитися на систему з різних, абсолютно непередбачуваних сторін розуміти звичні вразливості певних видів систем і використовувати ці знання для ефективного тестування.

Знання англійської мови. Більшість ІТ-компаній працюють з іноземними замовниками: відповідно усі комунікації, документація ведеться англійською мовою. Тому знання іноземної для QA Engineer є пунктом номер один. Крім цього, більшість новин з світу тестування та спеціалізована література публікується англійською. Володіння іноземною дозволить бути в курсі останніх подій.

Де навчатися щоб стати професіоналом?

Коли вивчаєш щось нове, виникає відчуття розгубленості, оскільки різні інтернет ресурси подають одну інформацію по-різному. Можна почитати спеціалізовану літературу, подивитися відео, але як не крути - без практики на реальних проєктах та комунікації з досвідченими викладачами-практиками не обійтися. Вінницька ІТ-Академія рекомендує обрати спеціалізований курс Manual QA. Викладачі-практики з багаторічним досвідом допоможуть систематизувати знання, а практика на реальних проєктах закріпить результат від отриманих теоретичних знань. Протягом навчального періоду ви отримаєте повний комплекс знань та навиків, необхідних для кваліфікованої роботи Manual QA Engineer - детальніше про програму навчання.

Реєструйтесь на курс “Manual QA”, навчайтесь у справжніх професіоналів і отримайте роботу в ІТ гарантовано.

Увага! Вивчення англійської мови входить у вартість курсу.
    Не вагайся і долучайся до мотивованої команди айтішників, які створюють якісні ІТ-продукти!


    І не забуваємо направляти усі свої сили і вільний час на допомогу українським захисникам! Підтримайте ініціативу Вінницької ІТ-Академії допомоги ЗСУ: https://mre.uspih.vn.ua/ Крім того, ми постійно виготовляємо патріотичні брендові футболки кошти з яких ідуть на виготовлення спеціальних сухпайків для українських захисників, які на передку - каталог футболок.

 

Реєструйся:

на офлайн навчання: https://ita.in.ua/   

на онлайн навчання: https://online.ita.in.ua/   

телефонуй: 067-431-19-21

 

*ВАЖЛИВО - не користуйтесь російськими освітніми сервісами - список доповнюється постійно.

 

Ми у соцмережах:

YouTube

Facebook

Instagram