Голова Міносвіти Оксен Лісовий оголосив про неминуче закриття університетів в Україні

 

Голова Міносвіти Оксен Лісовий оголосив що закриття університеті неминуче.

Кожен день ми їдемо в таксі з водієм-юристом, у магазині наш товар пробиває історик з червоним дипломом. Це різке змінення кваліфікації, в Україні, нікого не дивує. За період незалежності вища освіта стала бізнесом, на якому багато хто непогано заробив тому не дивно, що в країні не вступають до університету хіба що найледачіші або найпрагматичніші, які помітили попит на робочі спеціальності в Україні.

При виборі співробітника роботодавці, звертають в першу чергу увагу на досвід роботи, через те що інформація яку надають деякі заклади вищої освіти, не актуальна вже на момент навчання студентів. Ще у 2021 році тодішній міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив що понад 50% українців не працюють за фахом.

Лісовий бачить вихід у розвитку професійно-технічних закладів та навчання спеціальностям і підвищенні вимог до університетів. Україні не потрібно стільки вишів, як зараз.

За словами Лісового, професійно-технічна освіта стане головним напрямком розвитку в Україні протягом наступних років, і до 50% випускників шкіл підуть саме до профтехзакладів, щоб отримати навички робітничої професії.

“Наше завдання – до 50% молоді направити на професійну освіту, дати їм гарну, якісну професію”, – заявив міністр.

Лісовий наголошує, що професійне навчання не обмежується лише фізичною працею, такою як виготовлення меблів або робота з інструментами. Заклади професійно-технічної освіти повинні готувати висококваліфікованих робітників, які зможуть володіти найсучаснішими технологіями та виконувати складні завдання в різних галузях промисловості.

Однак, для досягнення цієї мети необхідно переглянути не тільки систему післяшкільної освіти, але й шкільну. Зокрема, середня школа повинна забезпечувати лише базову освіту для всіх дітей. Після закінчення школи діти та їх батьки повинні визначатися, чи бажають вони здобути професійну освіту та поглиблюватись у спеціальності, чи обирають розширювати обсяг знань в університетах.

“Нам потрібно буде чітко розмежувати базову школу, після якої дитина та її батьки повинні ухвалити усвідомлене рішення – куди ми рухаємося далі – до здобуття професії або до здобуття академічної освіти, до здобуття вищої освіти і далі в науку”, – стверджує Лісовий.

Вища шкільна освіта очевидно не збережеться у своєму поточному вигляді, зауважив Лісовий. З одного боку, немає потреби у такій великій кількості університетів в Україні. З іншого боку, наразі існує термінова потреба у покращенні якості вищої освіти, яка, здається, не дає потрібних результатів.

“Якщо ми зараз не почнемо вживати заходів щодо підвищення якості вищої освіти, ми просто втратимо її. Тому комплекс реформ, спрямованих на порятунок вищої освіти, – це один із наших пріоритетів”, – наголосив міністр.

Реєструйся на навчання: https://www.ita.in.ua/

*ВАЖЛИВО - не користуватись російськими освітніми сервісами - список доповнюється постійно.

І не забуваємо направляти усі свої сили і вільний час на допомогу українським захисникам!

Ми у соцмережах:    YouTube     Facebook     Instagram     Telegram-канал    Slack-спільнота