Як Україні перемогти в освіті - 5 кроків до успіху!

1. Провести приватизацію більше 90% державних навчальних та наукових закладів. При цьому пріоритетним правом можуть скористатися колективи НЗ, якщо вони готові брати на себе відповідальність. Потрібно віднайти відповідальних і професійних бенефіціарів. Можна залишити в державній власності по одному чи кілька НЗ критичних для держави галузей, хоча це теж не обов’язково.

2. Провести максимальну (тотальну) дерегуляцію всієї освітньої сфери і створити рівні умови, як для державних так і для приватних НЗ. Через надзвичайну зарегульованість (ліцензії, акредитації тощо), бюрократію і корупцію в системі освіти неможливо ефективно управляти такою кількістю НЗ і створити передову освіту. Зарегульовані НЗ стають заручниками службовців, а не служать економіці України і студентам. Потрібна повна автономія, як фінансова, так і організаційна - від правил прийому, до випуску студента на ринок. Ліцензування і акредитацію в освіті вважаю взагалі пережитком совдепії. Змінивши модель фінансування освіти, коли кошти ітимуть за студентом чи бізнесом, якому потрібні кваліфіковані фахівці і НЗ, не залежно від форми власності, змушені будуть конкурувати за них, відповідно муситимуть ставати кращими, щоб привабити нових абітурієнтів. 

3. Забезпечити повну автономію навчальних закладів, як організаційну, так і фінансову. Про свій імідж і доброчесність мають дбати самі НЗ, а не регуляторні інстанції. Менеджмент НЗ самостійно має визначати зайнятість кожного співробітника і розмір заробітної плати виходячи із наявних ресурсів.

4. Змінити систему фінансування освіти усіх рівнів шляхом забезпечення державних кредитів і грантів - в навчальні заклади кошти мають нести не держава, а люди чи бізнес, які можуть отримувати по максимально простій процедурі кредити на освіту і створення перших робочих місць для випускників навчальних закладів. Кошти мають іти за громадянином, який після навчання має отримати професійну реалізацію в українському суспільстві - в українській економіці. 

Наукову діяльність фінансувати через систему видачі грантів науковцям чи групам науковців, а не навчальним закладам, на конкретні дослідження пріоритетних для держави напрямків і галузей по типу українського фонду стартапів, але не плутайте із недолугими програмами типу - IT Generation.

5. В навчальних закладах спочатку потрібно змінити процеси організації навчання (максимально спростити і оптимізувати), а потім максимально цифровізувати їх (порядок дій важливий!). Наразі держава спрямувала свої зусилля на цифровізацію бюрократичних, зарегульованих і корупційних процесів, яких взагалі немає бути((

 

З надією, що у суспільства та влади знайдеться розуміння і сила волі на непрості, але перспективні рішення. Бо не буде так - "захисники прийдуть - порядок наведуть", порядок потрібно навести до перемоги, щоб нашим захисникам було куди повертатись.

Роман Мельник

Засновник і директор

Вінницької ІТ-Академії - навчальний заклад із супроводом кожного/ї випускника до працевлаштування за обраною спеціальністю